Pages

May 15, 2016

Tukar sukatan gram ke cawan untuk buat kuih & kek

Bila tengok resepi nak buat biskut tengok tengok dalam gram!!! Da patah semangat da nk buat. Macam leceh pikir nk kene pergi beli timbang pulak ke?? Hihi ok ok Sukatan yang dikongsikan di bawah adalah dalam keadaan lebih/kurang. Jadikan sebagai panduan yang memudahkan, okay..


1. Sukatan Tepung



  • 45 gram = 1/4 cawan
  • 65 gram = 1/2 cawan
  • 90 gram = 3/4 caw an
  • 125 gram = 1 cawan
  • 250 gram = 2 cawan
  • 500 gram = 4 cawan
  • 10 gram = 2 sudu kecil
  • 15 gram = 2 sudu besar


2. Sukatan Gula



  • 80 gram = 1/4 cawan
  • 125 gram = 1/2 cawan
  • 190 gram = 3/4 cawan
  • 250 gram = 1 cawan
  • 500 gram = 2 cawan
  • 10 gram = 1 sudu kecil
  • 15 gram = 1 sudu besar


3. Sukatan Mentega



  • 80 gram = 1/4 cawan
  • 125 gram = 1/2 caw an
  • 190 gram = 3/4 cawan
  • 250 gram = 1 caw an
  • 500 gram = 2 cawan
  • 10 gram = 1 sudu kecil
  • 15 gram = 1 sudu besar


4. Sukatan Cecair



  • 50 ml = 1/4 cawan
  • 125 ml = 1/2 cawan
  • 180 ml = 3/4 cawan
  • 250 ml = 1 cawan
  • 1000 ml @ 1 liter = 4 cawan (1 Quart)
Selamat mencari rezeki Allah Yang luas.

22 comments:

  1. dah pandai buat kuih nampaknya.. bagus2.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

    Aaron
    aarongrey112 gmail.com

    ReplyDelete
  3. Haihhh, kena hafal pulak ni kalau nak buat kek or kuih..Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ss je nti nk buat ley tgk :D

      Delete
  4. ok noted..
    mana la tahu satu hari nanti
    nanti teringin nak buat kuih muih ni..

    ReplyDelete
  5. semangat nak buat biskut raya nampak..hehe

    ReplyDelete
  6. Klu nk lg tepat guna penimbang digital, cawan pun ade macam2 jenis cawan ade yg beso ade yg kecik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. klo kt rumah tkde penimbang. emegncy case (mls keluar beli) boleh guna kaedah ni hihi

      Delete
  7. Okay screenshot entry ni buat panduan..hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la simpan nti smpai msa msti nk pakai

      Delete
  8. Okay screenshot entry ni buat panduan..hihii

    ReplyDelete
  9. sesuai sgtlah ni... musim org tgh buat kuih raya ni :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann sbb mencari da jumpa tu sharee :D

      Delete
  10. Ooooo mcm nie ea.. Sbb kat rumah oven ade dh tp nak start buat kuih or kek belum lg.. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. try start nti berkali2 nak buat hehe

      Delete
  11. yeay! finally hahahah memudah kan Na untuk banking !! Na pun mcm x suka dengan sukatan gram-gram nie... lagi2 part masak "secukop rasa" TAK SUKA! hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayo kuih kek cm takut secukup rasa hahahaha kdg tk jd.. banking sgt naa hahah

      Delete
  12. yeay! finally hahahah memudah kan Na untuk banking !! Na pun mcm x suka dengan sukatan gram-gram nie... lagi2 part masak "secukop rasa" TAK SUKA! hahahha

    ReplyDelete