Pages

December 31, 2016

Percutian di Langkawi 2016

 25 Feb 2016 kami pergi Langkawi 4 hari 3 malam. " Langkawi Langkawi !! " Tak pernah buat kami jemu :) ni kira kali kedua tapi kali ni pergi mana mana lah tempat/pengalaman yang tak pergi masa tahun 2014...  




 LANGKAPURI INN, PANTAI CENANG
2 kali menginap kat sini paling best sebab dekat dengan pantai cenang. bilik biasa tp nk cerita harga ke apa semua da tak ingat hahaha ok la share nama ngn gmbar je pun ok kan 



2016 : Dapat gak naik SkyBridgeLangkawi. tahun lepas pg tutup. lantai berkaca igt lebar sikit tp cenonet jee ye. hehe tp tu pn da seriau tgk..
  dalam 1 package boleh masuk 3DArtMuseum

Foto Ima Razak.








tak cukup lagi kan gambar?? hihi
akk bagi lagi.


2016 ni tetap pusing pulau tapi kali ni naik boat. kami dapatkan perkhidmatan dekat AB TRAVEL STATION... ambil trip pagi dan petang. (trip apa nama wey wey?? lupa da, lupa tp ada hati nak cerita haha ).. pulau dayang bunting, beras basah apatah lagi lupa da :)



 gambar buah hati belanja satu


(bukan screen kotor mmg ada dot kt bawah mata heee)



balik merasa naik ERL :



Sekian, cerita Langkawi 2016 akak 

Selamat Tahun Baru 2017 :)

December 24, 2016

Penjimatan memilih barang dapur

Kak ipaq : beli beras jenama apa ni? Sedap lak rasa beras dia.
Aku : tak tahu la akk sbb beli apa pun focus pada harga. Tiap2 bulan beras yg harganya paling murah itu lah menjadi pilihan..lnsg tak tgk jenama.

Dapat jimat 50sen satu brg pn da ok da hahaha
Dgn sifat kedekut haji bakhil tu pun belanja brg dapur cecah 2-3 ratus tau tu tak dikira barang basah tiap2 mgu 100.. Mkn utk 2org masih jimat lg ke makan dirumah??

Tetengah pagi buta cm ni terindu nk tulis kat blog. Tengah jalan , makan , drive time time buat keje la memacam benda terlintas nk tulis kt blog. Bila bukak je tkde benda nak cerita..

October 27, 2016

ah kau byk alasan !



Janji sabtu,

JANJI : sabtu kawan tunang & pukul 9pagi nak ke rumah dia.

da siap sepatutnya suami balik jam 8pagi tu (suami balik baru keluar ye) tup tup smpai pukul 12tgh hari suami masih belum balik ada kes dan suami mintak aku pergi pejabat dia je..

Maka Perjanjian itu Batal.

Janji ahad.

JANJI: kawan sekolah rendah kahwin. budak ni rajin datang majlis org termasuk majlis aku pn dia datang.

tapi FIL masuk ijn. tidak smpai hati nk pergi kenduri kami terus ke ijn..

Batal lagi janji ahad tu.

sabtu ni pula kawan baik pengapit ku nikah..

aku cuma mampu ckp insyaAllah akan datang........

aku cuma harap jangan sesekali pandang remeh pada alasan yg orang berikan. INGAT! Zaman hidup penuh alasan ni zaman tak matang k! sekarang ni zaman matang zaman serius ! semoga segala gala yang dirancang dipermudahkan :)




October 17, 2016

Tips untuk cable usb apple tahan lebih lama



Siapa pengguna apple akan tahu betapa teruknya kualiti cable usb... Habis jaga pn mesti nk rosak jugak.. Rasa mcm cable samsung tu semua lagi ok kot... Penah merasa tukar cable 3kali masa pakai ipad (  zaman blaja pakai duit ptptn ). Masa tu gigih beli cable ori RM89.. Baru ni kan ada dapat lucky draw iphone baru pakai.3bulan cable da rosak beb..

cite dia skrg ni Org tak pakai la cble ori........

Betol korg gi beli yg tak ori ok. Sama je tahan lama juga betri phone kalau cable rosak lagi pun tak sakit hati sgt. Harga pun RM 6.50 kat d.i.y hehehe





October 12, 2016

pilihan hadiah utk suami (eceh) bagi comment sikit :)

HOBI @ PHONE ? ? ?
Mana satu yang bagus kalau nk bagi hadiah pada suami
harga sama.
TAPI
phone nmpk mcm berguna boleh pergi jauh yang hobi ni hurmm jenis hobi tak lama sgt nti mai hobi lain pulak hahaha tp hobi ni yg dia nak sgt..

Bagi comment sikit :)

September 23, 2016

doakan untuk saya.


"YaAllah yatuhanku permudahkan yaAllah"
doa kan untuk saya ye kawan-kawan :)

September 19, 2016

"YaAllah yang tiada siapa yang dapat menghalang akan segala sesuatu yang engkau berikan dan tiada sesuatu pun yang dapat memberikan segala yang engkau halangi, tak berguna kegigihan orang yang berusaha jika tiada keizinan dan taufik daripadaMu".

August 25, 2016

berfikir sebelum bercakap?

"CAKAP TU BIAR BERTAPIS"

bila da cakap banyak sgt tanpa tapis tapis peratus kau nak guris perasaan org tu tinggi. peratus nk salah cakap pun besar paling teruk kalau org yg dengar tu kadang2 akan dpt kesimpulan berbeza dgn mksd yang kita nak sampaikan.

contoh masa mula2 masuk keje :

(sembang pasal kereta viva) ayat tak bertapis dari aku
aku ckp : org selalu yang pakai viva ni dia tk lepas loan nk ambil myvi. tu terpaksa pakai viva je. lepastu akak sorg ni ckp akk pakai viva. (muka berubah mcm kene kutuk)
YaAllah ak rasa bersalah sampai skrg da 2tahun aku keje. ayat aku tu mcm menghina gaji dia sikit dan dia hnya mampu pakai viva. Sebenarnya aku cuma nak cerita pengalaman tp ayat aku adoi tak sedap dan tak kena lansung. masa tu aku sepatutnya ckp ala myvi dan viva lebih kurg je baik pakai viva berbaloi..grr ke aku patut diam je...EEEEE (kadang2 aku rasa nk pegi mintak maaf kat akk tu, walaupun mungkin akk tu da lupakan)

(sembang pasal badan) ayat tak bertapis org bagi kat aku hahaha
kawan ckp : badan A da gemuk. berat A da 71kg kemudian si A tny aku berat bp aku 6+(bukan berat sebenar haha) si A ckp "laaaaaaa badan aku gemuk macam ima ke.. alamak da gemuk la aku ni kene kuruskan balik ni". sebenarnya si A patut ckp : ima kita ni da gemok laa sedar tak ? mulai esok kita diet sama sama nak...rrrr

Makan dalam bye. hahaha



August 4, 2016

Nasihat Tun M buat para usahawan dan bakal usahawan




Tiada yang lebih baik yang boleh diamalkan oleh seorang usahawan daripada mendengarnasihat yang baik daripada sesiapa saja samada dia suka orang itu atau tidak suka.
Berikut nasihat Tun M buat para usahawan dan bakal usahawan:
  1. Melayu perlu belajar dari bawah.Bangsa Melayu perlu belajar dari bawah sebelum masuk dunia perniagaan. Bukan sekadar ada wang dan membuka bisnes, namun perlu belajar dengan bekerja dalam bidang tertentu dan memahami selok belok dunia perniagaan Contohnya jika mahu membuka restoran, bekerja dan melihat situasi dunia perniagaan restoran dari pekerja membuat air, tukang masak, pelayan dan sebagainya. Pengalaman dan kemahiran akan membantu kita bila membuka perniagaan.
  2. Modal efektif.Melayu yang mahu berniaga perlu mempunyai modal efektif dan relevan. Contohnya jika mahu membuka bisnes bernilai RM100,000 perlu ada wang tunai RM300,000. RM100,000 untuk bisnes, bakinya untuk pengurusan dan modal menghadapi pelbagai masalah dalam perniagaan. Adalah salah hanya mempunyai RM100,000 jika mahu membuka bisnes bernilai RM100,000. 
  3. Berusaha bersungguh-sungguh.Melayu perlu berusaha bersunguh-sungguh tanpa jemu. Usaha berterusan sama ada dalam promosi, pemasaran, produk dan sebagainya. Tanpa usaha keras, kejayaan tidak akan datang.
  4. Bersabar dalam tempoh lama.Melayu perlu belajar bersabar kerana bisnes perlukan masa panjang. Dr Mahathir berkata “Saya buka kedai roti dah 5 tahun tapi belum nampak untung…”. Perniagaan perlukan masa panjang untuk berjaya, bukan sekelip mata.
  5. Mengenai jenis perniagaan.Melayu perlu mengenali jenis perniagaan dengan baik. Jika buka restoran, tahu apa jenis masakan, cara promosi, cara menambahkan pelanggan dan sebagainya. 
  6. Rajin meninjau bisnes.Melayu perlu rajin keluar dari pejabat dan meninjau dunia perniagaan sama ada produk, pekerja dan segalanya. Sikap Melayu yang hanya terperap dalam pejabat akan menyebabkan kegagalan.
  7. Manfaatkan teknologi.Melayu perlu manfaatkan segala teknologi seperti peralatan mesin moden, internet dan sebagainya. Ini akan membantu melahirkan produk berkualiti dan berjaya dalam pasaran. 
  8. Sentiasa tambahkan aset.Melayu perlu sentiasa tambahkan aset seperti pembelian tanah, rumah kedai, emas dan sebagainya kerana harganya akan meningkat. Beliau mengatakan tanah di KL dibeli oleh Pavilion dengan harga RM7000 satu kaki.
  9. Belajar dengan bangsa lain.Melayu perlu belajar dengan bangsa lain. Jika di Malaysia Cina berjaya dalam bisnes, Melayu perlu belajar dengan mereka. Belajar dengan manusia berjaya akan membantu kita berjaya seperti mereka.
  10. Ikhlas dalam perniagaan.Melayu perlu ikhlas menjalankan bisnes, bukan hanya mencari kekayaan namun memanfaatkan kekayaan untuk kebaikan.
  11. Menolak mitos.Ramai Melayu menganggap Cina berjaya kerana menipu sedangkan ia mitos. Hakikatnya Cina berjaya kerana usaha keras dan gigih. Mereka datang ke Tanah Melayu tiada apa-apa dan kini menguasai ekonomi negara. Beliau menyindir “Kalau ada yang anggap Cina kaya sebab menipu, buatlah!”
  12. Mengamalkan peribadi mulia.Usahawan Melayu perlu mengamalkan sikap positif dalam kehidupan seperti rajin, amanah, tidak menipu dan sebagainya. Setiap amalan baik perlu diterapkan jika mahu berjaya. Manusia yang menipu dan tidak amanah, kejayaan bersifat sementara dan tidak kekal.
  13. Menjauhkan sifat keji.Melayu perlu menjauhkan sifat keji seperti suka berbohong, mungkir janji, tidak amanah, menjual harga terlampau tinggi, hasad dengki, menjatuhkan bisnes org lain dan sebagainya. Sikap keji adalah punca kebanyakan usahawan Melayu gagal dalam bisnes.
  14. Jangan terlalu bergantung dengan tender kerajaan.Melayu tidak boleh bergantung dengan tender kerajaan kerana kuota terhad dan jumlah usahawan yang ramai. Melayu sepatutnya mempunyai produk yang boleh berjaya di pasaran sama ada dalam dan luar negara.
  15. Mempunyai network.Melayu perlu mempunyai network agar saling bantu membantu sesama bangsa. Amalan ini telah diterapkan bangsa Cina dan mereka berjaya.
  16. Membayar hutang dengan baik.Melayu perlu membayar hutang dengan baik dan menguruskan perniagaan dengan betul. Hutang wajib dibayar walaupun satu sen. Ramai Melayu mengabaikan hutang dan ini menyusahkan pihak yang memberi pinjaman. Mereka yang tidak membayar hutang bukan sahaja menyusahkan dirinya sendiri, namun menyusahkan pihak lain.

July 1, 2016

#moodrepublik


"akk abg beli jubah RM300 keatas kita bg iphone 5c "
ololololo dik non besau sgt tawaran tu.
kami beli memang nak beli tak focus kt freegift pon..
last2 mmg sungguh2 dia bg. org kata ni "iphone refurbished".. x kisah la jnji bukan gores & menang pastu kene bayar hahahaha

rezeki. suami yang sayang isteri mesti bawa pergi moodrepublik tau heheheheheehe
SELAMAT BERPUASA & SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN.